Konflikten er i hendes hjerte

Konflikten er i hendes hjerte, men her kunne hun se den ude fra. Noura Søborg har forladt Syrien, men ikke den blodige konflikt. Den er en del af hende. Globally Connected gav et frirum, hvor hun kunne se på konflikten fra et andet perspektiv.

Af Nina Storgaard Albertsen

Noura Søborg kommer fra Syrien. I dag er hun også dansker. Eller måske lidt begge dele. Der er mange tanker forbundet med den krig, hun har forladt men stadig er en del af.

– At høre om konflikten var super interessant, fordi den er en del af os. Vi er syrere. Vi er godt nok ikke til stede i den syriske konflikt lige nu – vi er i Danmark. Men i vores hjerter og hjerner, der er vi der. Vi er derfor på en måde stadig med i konflikten. Det er de konflikter, vi lever med hver dag. Det var virkelig givende, at vi på en måde her trådte ud af konflikten. Det er stærkt at kigge ind på den, så forstår man den bedre, forklarer hun.

Konflikt og menneskerettigheder

I dag arbejder Noura Søborg med menneskerettigheder og vold mod kvinder, der er påvirket af konflikter. Workshoppen og mødet med de andre frivillige gav hende inspiration. I hverdagen og arbejdet med flygtninge og konflikter har hun mødt mange forskellige syrere og danskere, men først her oplevede hun for alvor at få belyst konflikten.

– Det mest interessante for mig var at høre Kvinfo. Jeg er gode venner med dem, og deres snak om konflikten var spændende for mig, især fordi jeg arbejder med kvinder, der er påvirket af forskellige konflikter. Her kunne jeg også høre, hvordan danskerne taler om konflikt med kvinder.

Er jeg syrer, dansker eller begge dele?

Både den syriske konflikt, og den danske hverdag er hendes nu. Noura Søborg mener, hun har lært lidt begge steder. Spørgsmålet om identitet fylder tydeligvis i tankerne, da hun forklarer, at workshoppen hos Globally Connected gav hende mulighed for at møde ligesindede.

– Identitet er et stort spørgsmål. Hvem er jeg her? Er jeg syrer, eller er jeg dansker? Eller er jeg begge dele? Jeg tænker på det hele tiden. Når jeg rejser tilbage til Danmark, er jeg ikke dansker på papiret. Det var spændende at høre, hvordan de andre taklede de her spørgsmål. For mig er jeg både dansk og syrisk. Nu er jeg åben for, hvem jeg er.

Ifølge Noura Søborg har workshoppen haft stor betydning og åbnet en mulighed for at reflektere over, hvem hun er. Og hun er ikke i tvivl om, at hun vil komme igen:

– Globally Connected gav mig redskaber og et andet sprog at arbejde med. Jeg så tingene i et nyt perspektiv.