Prisfest 2012

LIVIAprisfest – bevægende, berigende og opløftende

Der er en god stemning fra start, der bliver snakket på kryds og tværs i Edisons kombinerede hall og bar i rå beton med krystal lysekroner. Zofia Hedvard Trios jazzede toner lyder unplugged i baggrunden. Så byder Michael Metz Mørch velkommen, og de over 200 gæster strømmer forventningsfulde op ad ståltrappen, der fører ind til Edison scenen. Selve scenen er lille, men stolerækkerne står stejlt, så vi ser godt fra hver vores stol.

Ramazan Tás og Fra Hærværk Til Netværk 
Konferencier Rushy Rashid byder os velkommen, og præsenterer aftenens første prismodtager: Ramazan Tás, boligsocial medarbejder og initiativtager til Lejerbos Fra Hærværk til Netværk. En mand, som i følge sine kolleger altid er venlig og rolig. Han holder en takketale om nødvendigheden af mennesker, der bor i samme hus, også lærer hinanden godt nok at kende til at slippe fordomme og se hinanden som enkelte mennesker.

Ramazans pointer understreges ved den efterfølgende underholdning: To unge fra C:NTACT Taskforce – tager rummet med deres dramatisering af egne personlige historier, som får alle i salen til at le, men midt i det sjove er der en stærk, rørende sårbarhed om livet med en identitet, som hverken er givet eller uproblematisk. De lærer os en hel masse om det liv man har, når ens identitet ikke lige passer i en almindelig kasse, og om hvor meget det er muligt at flytte sin bevidsthed og sin adfærd, hvis man får en chance for at komme væk fra det miljø, der vedligeholder ens gamle jeg. Ikke underligt at de også er blandt de nominerede til LIVIAprisen 2012.

Ramazan Tás, boligsocial medarbejder og initiativtager til Lejerbos Fra Hærværk til Netværk, tager i mod LIVIAprisen

Somali fair Fishing
Nu er det næste prismodtagers tur. Somali Fair Fishing repræsenteret ved to af Jakob Johannsens børn og næstformand i Somali Fair Fishing Claus Bindslev. Nu er det igen tid til at blive rørt: Jakob Johannsens datter, læser et meget takkebrev op på vegne af sin nyligt afdøde far, hendes ord bæres af en kærlighed, der bevæger os alle.

Nu er det tid til en pause, og vi tanker op i den smukke bar.

Afdøde Jakob Johannsens børn, modtog på vegne af deres far LIVIAprisen for projektet Somali Fair Fishing.

I næste del af aftenen, må Rushy Rahid konstatere at programmet er afviklet lidt hurtigere end forventet, hvorfor vi må vente lidt på den planlagte optræden. I mellem tiden lægger C:NTACT Taskforce ud med et par ekstranumre – de rapper, så det er en fryd, den ene rapsang har omkvædet ”Hvorfor” og er en simpel, men meget stærk gennemgang af alle de sørgelige forhold i verden, der kan få et menneske til at stille spørgsmål ved livets mening. Rørt igen, suk.

Nu er soulsangerinden Aisha klar. Hun synger sine egne soul-numre fra sin nyudkomne debutplade med en sjæle-smørende og blændende stemme – vederkvædende, og vi er vist flere der tænker: den stemme vinder hjerter, hun har et internationalt format. Nu nærmer vi os aftens finale – vores internationale prismodtager Parents Circle.

Parents Circle – Families Forum
Parents Circle
er repræsenteret ved, palæstinenseren Riab Issawi og isrealeren Aaron Barnea, modtager LIVIApris og tak fra Else Hammerich, da de repræsenterer dels hver sin side af organisationen, får de een pris hver. De holder begge en gribende respektindgydende tale om deres baggrund for at være aktive i Parents Circle Familes Forum.

Aaron Barnea fra Parents Circle fortæller sin bevægende historie om tabet af sin søn, som ville være fyldt 35 år netop denne dag, og om sin forsatte kamp for fred gennem dialogen med palæstinensere, der også har tabt deres nærmeste. De to parters fællesskab er en enorm smerte, og dialogen er ikke altid lige nem, men netop gennem deres fortsatte fredsarbejde ærer og ihukommer de dagligt deres afdøde kære.  Men dialog-arbejdet rækker langt udover deres subjektive tab – en politisk aftale er selvsat nødvendig for freden MEN den er ikke tilstrækkelig. For at freden kan forankres, må folkene tale sammen.

Det er den dialog med den anden part Parents Circle dagligt udøver – og det gør de selvom de dermed risikerer at miste deres nærmeste familie, venner og naboers respekt, da enhver venlig sindet attitude overfor “de andre”, på begge sider af grænsen opfattes som forræderi. Det er derfor både emotionelt følsomt og socialt risikofyldt at deltage i Parents Circle. Hele salen i Edison  holdt vejret under talerne og klappede dernæst, så håndfladerne gjorde ondt.

Parents Circle repræsenteret ved, Riab Issawi og Aaron Barnea, modtager LIVIApris og tak fra Else Hammerich, da de repræsenterer dels den palæstinensiske, dels den israelske side af organisationen, får de een pris hver.

Nu kan vi næsten ikke rumme mere. Fyldt til bristepunktet. Og så kommer det store skyl: Der er tryk på da Linda Andrews med sit kor Absolute Gospel Singers – afslutter aftenen med Lean on me. Vi forlader salen godt mætte af bevægende indtryk og tørstige efter den drink, som vi får, når vi afleverer vores billet i baren. Nu skal der skåles og synkes. Og det gør vi. Først ved midnat ebber festen ud og regnen uden for tager til. Men regnen preller af efter sådan en strålende aften, som en af gæsterne efterfølgende skriver: “Selv cykelturen hjem i drivende regn kunne ikke ødelægge min aften.”.

Læs flere af gæsternes tilbagemeldinger på vores facebook, hvor du også kan se alle billederne.

LIVIAFONDEN vil gerne bringe et stort TAK til alle der har bidraget til dette års prisfest.