Jakob Johannsen og Somali Fair Fishing

Området omkring Aden bugten præges af store konflikter, og pirater bekæmpes med militære midler – også fra dansk side. Somali Fair Fishing arbejder med årsagen bag konflikten med piraternes hærgen.

Hvem er Somali Fair Fishing?
Somali Fair Fishing er et dansk-somalisk projekt, som skal gøre det muligt for unge somaliere at vælge fiskerihvervet fremfor pirateri. Projektet skal vise de unge, at fiskeri er en mere fordelagtig og sikker levevej.

Projektet er opstartet af Jakob Johannsen, der var manden som fik ideen, tog initiativet og holdt ved.

Somali Fair Fishing ledes både af danskere og somaliere, og bygger på lokalt ejerskab og samarbejde med lokale aktører og myndigheder.

Hvad gør de?
Projektet stræber for at opbygge en ny, profitabel og bæredygtig kommerciel fiskerisektor i de somaliske vande. På denne måde vil de forebygge pirateri ved at skabe nye, lovlige leveveje for de somaliske unge.

Somali Fair Fishing vil vise, at fiskeri udgør en mere profitabel, sikker og legitim levevej for de somaliske unge.

Somali Fair Fishings bestyrelse med Somalias vicepræsident

Hvorfor er de valgt – LIVIAfondens motivering
Prisen gives til Jakob Johannsen, som tog initiativ til Somali Fair Fishing, et projekt, som virkeliggør et af de stærkeste og smukkeste principper i fredelig konfliktløsning: At gå til roden af en konflikt, tænke kreativt og iværksætte helt nye, hidtil utænkte løsninger – frem for at sætte hårdt mod hårdt eller give efter.

I en optrappet krise, mens piraternes hærgen i Aden Bugten bekæmpes militært, også fra dansk side, går Somali Fair Fishing en anden vej og ser på årsagen bag konflikten: det somaliske fiskeris sammenbrud og den enorme arbejdsløshed, det medførte. Somali Fair Fishing arbejder for en løsning, der kan i at skabe en bæredygtig overgang for unge somaliere fra pirateri til fiskeri og vise dem, at fiskeri er en mere fordelagtig og sikker levevej.

LIVIAfonden værdsætter, at Somali Fair Fishing ledes af både danskere og somaliere og vil bygge på samarbejde med lokale myndigheder og aktører og lokalt ejerskab til de faciliteter, som skal gøre det muligt for en genskabt fiskerisektor at afsætte, forarbejde og eksportere deres produkter.

En prisværdig, konstruktiv indsats for at åbne en vej ud af voldsspiralen.

 

Læs mere om Somali Fair Fishing på deres hjemmeside