Et forrygende liv er afsluttet

Knud Vilbys mindeord om Jakob Johannsen

”Journalist Jakob Johannsen er død på Lukas Stiftelsens hospice, 64 år gammel, og det er et temmelig forrygende liv, der er afsluttet.

Jakob Johannsens faglige liv spændte fra sejlsportsjournalistik til fundraising og kommunikationsarbejde i organisationer som Red Barnet og Børnefonden. Han var en gang blandt andet chefredaktør på Sejl og Motor, men siden var han utrolig meget andet. Han skrev også kriminalromaner, men nåede ikke at få den seneste internationale multikulturelle thriller udgivet.

Han var en ivrig sejler og gennem mange år sejlerkammerat med Prins Henrik. Og han var som noget af det seneste initiativtager til organisationen Somali Fair Fishing, der nu er blevet til et helt konkret projekt, der vil sikre unge somaliere legale beskæftigelsesmuligheder via fiskeri, så pirateri ikke skal være den eneste mulighed. Han var muslim, og det havde han det rigtig godt med, selv om det ærgrede ham lidt, at vi andre så ikke kunne synge Jakob Knudsens ”Se nu stiger solen af havets skød” ved begravelsen.

Det ærgrede ham også en del, at han ikke selv kommer til at stå på scenen på Edison på Frederiksberg, når Somali Fair Fishing den 16. juni får en af Livia-fondens priser. Prisen gives udtrykkelig til Jakob Johannsen og Somali Fair Fishing, netop som påskønnelse af bestræbelserne på at finde en tredje vej i konflikthåndtering. Men Jakob Johannsen vil blive mindet den 16. juni. Hans enke og børnene vil være der, og der vil blive fortalt gode historier.

På Hospice fik Jakob både besøg fra kongehuset, fra nære venner af den somaliske diaspora i Danmark, fra andre venner og fra familien. På væggene hang der glade tegninger fra hans børn. De mindste lagde selv, inden jordpåkastelsen, tegningerne på kisten ved begravelsen fra den muslimske begravelsesplads i Brøndby. Der er stof til et par romaner mere i Jakob Johannsens liv.”

Knud Vilby, Chairman Somali Fair Fishing

Jakob Johannsen. Foto fra minbaad.dk