Mobaderoon

Det syriske netværk Mobaderoon arbejder på lokalt niveau med at skabe bånd mellem syrere fra alle sider af landets konflikter.

Foto af et hus i ruiner

Omfattende ødelæggelser i Syrien. Foto: Freedom House / Mulham al-Jundi

“We want to replace the sound of bombs with the sound of laughter.”

Sådan lyder det fra Mobaderoon, når netværkets aktiviteter skal beskrives helt kort.

4.000 aktivister i otte af Syriens gouvernerater arbejder med en bred vifte af initiativer, dels for at gøre hverdagen i krig og borgerkrig en smule mindre ubærlig, dels for at skabe bånd og forståelse mellem mennesker fra alle sider af landets sekreriske konflikt.

Fra leg til sikkerhedstræning
Legedage for børn og genopbygning af legepladser er eksempler på aktivisternes indsats. Det samme er træning i sikkerhed og evakuering.

Størstedelen af Mobaderoons frivillige arbejde har et dobbelt formål. Aktiviteterne for børn giver for eksempel små syrere en god dag og en god oplevelse, samtidig med at de bringer voksne aktivister sammen på kryds og tværs af religiøse overbevisninger.

Ideen er, at når mennesker arbejder sammen om et lille eller stort projekt, lærer de hinanden at kende og risikoen for at de senere går i krig mod hinanden bliver således mindre.

Aktiviteterne favner dog bredt og inkluderer også træning i evakuering og sikkerhed, for eksempel i tilfælde af giftgasangreb.

Foto af unge mænd og kvinder med sammenbundne hænder og bind for øjnene. Det er en øvelse. De griner

Sikkerhedstræning er en af Mobaderoons mange aktiviteter. Foto: Mobaderoon

Man slår ikke sin kunde ihjel
Frugtsaft er også et af resultaterne af Mobaderoons arbejde. I Alleppo, en af de hårdest ramte byer i Syrien, samlede en flok store drenge bær, som de med netværkets hjælp lavede til saft og solgte i deres lokalområde.

Ifølge aktivister fra Mobaderoon bygger den form for aktivitet videre på hverdagen i Syrien fra før borgerkrigen begyndte – da syrere fra alle trosretninger etniske baggrunde drev forretning med hinanden.

Samtidig er det netværkets ønske, at selv små indtægter fra for eksempel salg af frugtsaft kan være med til at holde unge, syriske mænd fra at blive soldater eller oprørssoldater og tjene til livets ophold på den vis.

Arbejde for fællesskab gennem dialog
Det langsigtede mål for Mobaderoon er at skabe grundlaget for et fremtidigt Syrien for alle syrere. Det mål arbejder netværket for at nå blandt andet gennem såkaldte dialogmøder, hvor mennesker fra alle sider af landets sekteriske konflikt mødes og fortæller hinanden, hvordan konflikten påvirker dem, deres familier og deres liv.

Erfaringen fra dialogmøderne er, at det bliver åbenlyst for deltagerne, at konflikten er forfærdelig for alle, og at også de mennesker, som man kunne tro, var ens fjende, ønsker en fredelig fremtid.

Det budskab er også udbredt med fredsarmbånd. Aktivister lavede flettede fredshilsner ind i armbånd og sendte dem ud i landet, på tværs af frontlinjer.

International støtte
Mobaderoon blev stiftet i 2010, før borgerkrigen begyndte.

Aktivisternes arbejde har fanget opmærksomheden hos flere internationale organisationer, og også Danmark støtter netværket med penge fra Udenrigsministeriets Det Arabiske Initiativ, som kanaliseres gennem organisationen Danmission og i hovedsagen bruges til dialogarbejde.

Følg med i Mobaderoons arbejde på netværkets blog på dette link.

Læs interviewet Syrien kan kun reddes af syrerne selv med repræsentanter for Mobaderoon på dette link.